• Stränder

Haväng

Havängs strand sträcker sig från Ravlunda skjutfält i norr till Klammers bäck i söder. Vid den norra delen av stranden är oran (slänten ner mot stranden) brant och hög. Precis i början av skjutfältet bor en koloni back svalor i hålor i oran. Det behöver alltså inte vara solsken och badväder för att besöka den delen av stranden. Att bara iaktta svalorna flyga in och ut ur sina hålor är en upplevelse helt utöver det vanliga.

Någonting att ha i åtanke på just den delen av stranden är att det tidvis kan bildas starka strömmar mellan sandbankarna utanför stranden. Simmare bör alltså vara försiktiga vid stark pålandsvind och mentalt förbereda sig på hur man ska bete sig om strömmen plötsligt gör det svårt att komma tillbaka till stranden.

Havängs strand nås enklast från parkeringen vid Havängskåsan, från Skjutfältet (när det är öppet) eller från parkeringen längst ner på Vitemölle sommarby. Som vanligt får man ställa in sig på en bra promenad. Ju längre man orkar vandra, desto mer av stranden får man för sig själv.

Vitemölla

Denna gudomliga, gyllengula och breda strand sträcker sig norr om Vitemölla och till Klammers bäck. Den är välbesökt om sommaren men mindre befolkad ju längre norrut man vandrar. På soliga och varma sommardagar är det enklast att cykla då parkeringen snabbt blir full. Ett annat sätt att nå den norra delen av stranden är att cykla till parkeringen längst ner på Vitemölla sommarby och gå den sista biten ner till stranden.

Stenshuvud

Stenshuvuds strand är pärlan bland alla stränder i Skåne. Bara färden dit kan vara en svindlande och magnifik upplevelse. Under klara dagar tornar Bornholm upp sig i söder och man påminns om hur långt söderut man faktiskt är, med Skandinaviska mått mätt förstås. Stenshuvud erbjuder vid sidan av sin gyllene fina sand och de fantastiska baden, något som bara finns just där och vid Knäbäck, nämligen skugga under sina majestätiska träd som böjer sig ut över stranden. Under senare delen på sommaren är det bra att komma lite tidigare eftersom skuggan börjar breda ut sig över större delen av stranden redan framåt tretiden på eftermiddagen. På Stenshuvud är det underbart att bada då stranden erbjuder små egenheter och speciella förutsättningar längs med hela dess längd. Sandbanken kanske är extra ytlig på en plats, emedan små runda stenar utgör botten på längs en annan del. Att bara promenera längs med stranden ner mot Knäbäck och tillbaka är en njutning varma sommardagar då man helt enkelt inte kan ligga still för länge i solen.

Det gäller dock att se upp med strömmarna även här. Det har tyvärr hänt flera tillbud under åren och många kan vittna om hur svårt det plötsligt varit att ta sig tillbaka till stranden. Som vanligt är det värst vid stark pålandsvind.

Man tar sig enklast till stranden från parkeringen vid Stenshuvuds naturrum. Det finns alternativa småvägar, men då får man leta sig fram och vara beredd på en ordentlig promenad.

Knäbäck

Knäbäcks strand har blivit mycket populär de senaste åren och hit kommer människor över dagen från så långt bort som Malmö och Lund. Stranden är lite smalare och man får räkna med att ligga lite närmare sina grannar. Den sträcker sig från Knäbäck i norr till Vik i söder, men det är den norra delen, från Kapellet till bäcken, som är mest populär. Vad många inte vet är att man kan plocka blålera ur strandvallen, perfekt att pyssla med för barnen. Det går fint att dreja den och bränna till vad du vill.

På den norra delen finns några stora stenbumlingar som för tankarna till tropikerna. Träden ger fin skugga men det gäller att inte komma för sent för på eftermiddagen ligger stora delar av stranden helt i skugga.

Parkering här är ett bekymmer. Parkeringsplatsen vid Knäbäckshusen blir snabbt full och lapplisor är snabba med att lappa felparkerarna. Cykel eller till fots är det bästa sättet att nå stranden. Självklart ordnar vi skjuts från Kaptenshuset med hämtning på eftermiddagen.

Historien om Knäbäcks by är det inte många som känner till. Den låg från början på Ravlunda skjutfält. Det var den enda av byarna längs Österlens kust som saknade hamn, fiskarna fick dra upp sina båtar på stranden. När militären efter andra världskriget tog över marken, flyttades hela byn till den plats där den ligger idag. Då och då har röster hörts om att byn borde flytta hem igen men det känns tyvärr som en avlägsen tanke i dagens värld.

Vårhallarna

Vårhallarna är den enda strand där hundar är tillåtna och där det dessutom finns fantastiska klippor att dyka ifrån. Stranden sträcker sig från Baskemölla i norr ner till Simrishamn med de fantastiska klippformationerna i mitten. Bland klipporna finns tre laguner som man kan dyka i och utforska, den ena lämplig för de mindre barnen att leka i.

Sanden här är av en helt annan kvalitet än på de övriga stränderna. Den är grövre och lite mörkare. Långt in på 70-talet fanns en liten verksamhet här där sand packades och exporterades så långt som till Saudi Arabien, åtminstone om man ska tro skrönorna. Det är inte lika långgrunt som på de andra stränderna. Faktum är att på sina platser kan man nästan stå i vattenbrynet och dyka i, så snabbt blir det djupare längs denna del av kusten. Här är baden kanske bättre än någon annanstans. Djupet och sanden gör att man känner sig som i en stor bassäng. Att dyka från klipporna och utforska de med cyklop och snorkel är en populär sport och kan varm rekommenderas.

Vårhallarna når man enkelt och utan långa promenader. Man parkerar norr om klipporna eller på den lilla parkeringen strax söder om klipporna. Cykel är dock som vanligt att rekommendera. Då slipper man trängsel och eventuella parkeringsböter.

image_pdfimage_print
 
© Copyright - Kaptenshuset | Webbsidan är producerad av MD Produktion